MAČ ŠTO MAČEVE SIJEČE - Radonja Vešović


Podnaslov: Zabilješke s putovanja po Vijetnamu
Izdavač: IRO Rad, Beograd
Godina izdanja: 1977.
Povez: Broširan
Broj strana: 260
Stanje: Veoma dobro

PRODATO!!!

Putopis o ratu u Vijetnamu

Radonja Vešović 
Rođen je 8. decembra 1924. godine u selu Rijeka Marsenića kod Andrijevice. � kolovao se u svom rodnom mjestu, Trepči, Peći, Beranama i u Beogradu. Učestvovao je u NOB-u od 1941. do 1945. godine; učesnik u  Pljevaljskoj bici i u Stroju u Rudom. Dva puta ranjavan. Živi u Beogradu od 1944. godine, a zatim od 1949 do 1956. u Cetinju i Titogradu, kada se vraća u Beograd.
Bio je 1944. godine saradnik u listu "Omladina" Beograd, zatim redaktor u Unutrašnjoj službi Tanjuga i pomoćnik urednika. Od 1949. godine urednik je u cetinjskoj "Pobjedi", upravnik Cetinjskog narodnog pozorišta, vladin službenik informacija, urednik esejistike u beogradskoj "Kulturi"savjetnik u Savjetu federacije.
Član je Saveza književnika Jugoslavije od 1951. godine; član uredništava "Stvaranja", urednik " Narodne kulture" i  "Susreta", predsjednik Kluba kulturnih radnika - Cetinje, redaktor i urednik raznih književnih izdanja, sekretar Udruženja književnika Srbije i sekretar Aktiva pisaca komunista pri gradskom komitetu SKJ Beograd. Bio je član Savjeta Republike Crne Gore, na šta je javno dao ostavku, kao i na članstvo SKJ, 1985. godine.
 Nosilac je Spomenice 1941. godine, Ordena za hrabrost, Ordena bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem, Ordena Republike sa zlatnim vijencem, Ordena zasluga za narod i mnogih plaketa.
Boravio je u  u Parizu, SSSR-u, Poljskoj, Slovačkoj, Italiji, Vijetnamu, Kini, Albaniji itd.
Za svoj umjetnički rad dobio je sljedeća priznanja: Nagrada Udruženja književnika Crne Gore, Nagrada "Četvrti jul" SUBNOR-a Jugoslavije, Trinaestojulska nagrada Crne Gore, Nagrada "Oslobođenja Ivangrada".

Objavio: poezija - "Vijorenja", "Gajtan vode u dolini", "Krčag na vjetru", "Iza riječi", "Rađanje svjetla "(izbor), "Doba željno sebe"(autorski izbor) i "Kad vrijeme stane" (izbor); proza - "Kolona i vidici", "Ratni put Prve proleterske brigade", "Mač što mačeve siječe" (putopis iz Vijetnama), "Vrijeme što čeka vrijeme" ( izbor iz eseja i članaka). Prevođen na više stranih jezika.
 Za dopisnog člana Društva za nauku i umjetnost Crne Gore (kasnije Crnogorske akademije nauka i umjetnosti) izabran je 6. marta 1973.godine, a za redovnog člana 1. marta 1985. godine.
Umro je 2. oktobra. 2011. godine u Beogradu