Plava ptica - Moris Meterlink


Podnaslov: Čarobna igra u šest činova i dvanaest slika
Izdavač: VEGA media
Prevod: Dušan Z. Milačić
Godina izdanja: 2004.
Povez: Tvrd
Broj strana: 230
Stanje: Odlično (posveta)

RASPRODATO!!!


Pred nama je bajkovita priča o sreći, velikodušnosti, plemenitosti, prijateljstvu dvoje siromašne dece, u božićnoj noći, sanjaju isti san: kako tragaju za Plavom pticom sreće, koja bi pomogla bolesnoj devojčici da ozdravi. Njihova potraga nije uzaludna jer ih mašta i osećanja sa tog putovanja pročišćuju i oplemenjuju.

Grof Moris Polidor Mari Bernard Meterlink (Maurice Polydore Marie Bernard Maeterlinck) (Ženeva, 29. avgust 1862. - Nica, 6. maj 1949.), je belgijski književnik. Pisao je pesme, eseje i drame.

Meterlink je izvršio veliki uticaj na evropsku književnost pre svega kao osnivač simbolističke drame. Najpoznatije su: Princeza Malen (1889), Žena uljez (1890), Peleas i Melesandra (1892) i Plava ptica (1908). Dramska napetost je u ovim delima potisnuta ili dopunjena liričnošću, razmišljanjima o smrti, sudbini i smislu života. Likovi su apstraktni, a atmosfera je bajkolika. Umesto naturalističkog i realističkog slikanja svakodnevice, sa scene deluju reči, slike, dekor i svetlost. Zbog toga što reči nisu jedini element delovanja na gledaoce ovo pozorište naziva se i magično.

Meterlink je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1911. godine.