BIBERČE - Đorđe Lobačev

Izdavač: ???
Štampa: Štamparija Obod, Srpske zajednice rada
Crtež: Đorđe Lobačev
Godina izdanja: (Trebalo bi da je 1942.)
Povez: Broširan
Format: A4
Broj strana: 32
Stanje: Dobro
Cena: 10000 dinara
Narudžbine na Kontakt


 Strip je izbušen zumbom - vidi slike, sve ostalo u vrlo korektnom stanju.

 Jurij Pavlović Lobačev (4. mart 1909 — 23. jul 2002.), poznat kao Đorđe Lobačev bio je jedan od pionira i jedan od najznačajnijih autora u istoriji srpskog i jugoslovenskog stripa.
Među njegove najpoznatije stripove spadaju: Ženidba cara Dusana, Propast grada Pirlitora, Baš Čelik, Čardak ni na nebu ni na zemlji, Baron Minhauzen, Čarobnjak iz Oza, Pepeljuga i drugi.
Autor je stripa Uragan dolazi u ponoć, prvog stripa objavljenog u SSSR 1966. Škola stripa Đorđe Lobačev iz Beograda nosi njegovo ime.
Đordje Lobačev je rođen je u Skadru, gde mu je otac bio na službi kao ruski konzul.
Detinjstvo je za vreme Balkanskih ratova proveo u Crnoj Gori, gde je kršten na Cetinju. U to vreme živeo je i u Kosovskoj Mitrovici, a potom na Kritu i u Solunu.
Tridesetih godina u listovima Mika Miš, Mikijevo carstvo, a potom i u Politici i Politikinom zabavniku objavljuje, kao jedan od autora Beogradskog kruga, mnogobrojne stripove, medju kojima i Hajduk Stanko, Baron Minhauzen , Plava pustolovka, Princeza Ru, Baš Čelik...
Ilustrovao je knjige, crtao karikature i reklame. Učestvovao je u oslobodjenju Beograda 1944. godine i sve do 1949. radio iste poslove. Jedan je od osnivača časopisa Duga, za koji je izradio prvi logotip.
Kao sovjetski gradjanin proteran je 1948 u Rumuniju. Posle nekoliko godina, prešao je u Lenjingrad (Sankt Peterburg), gde je ostao do kraja života.
Beogradska Prosveta izdala mu je autobiografski spis "Kada se Volga ulivala u Savu", a novopazovski Bonart postao je ekskluzivni izdavac njegovih stripova i slikovnica.
Jedan od značajnih stripova koje je nacrtao je i Tragom narodne mašte u kome se na maštovit način opisuje ženidba cara Dušana.
Umro je u Sankt Peterburgu 23. jula 2002. godine.