NAŽALOST, UGLAVNOM O MUŠKARCIMA - Srđan Protić

Izdavač: Narodna knjiga, Beograd
Godina izdanja: 2002.
Povez: Broširan
Broj strana: 146
Stanje: Veoma dobro (posveta)
Cena: 250 dinara


Narudžbine na Kontakt

Knjiga `Nažalost, uglavnom o muškarcima` Srdana Protica, prozaiste i dramaticara, kolege novinara iz `Politike` i profesora geografije (da, to je ta biografija), nedavno objavljena u izdanju `Narodne knjige`, jořš je tema o kojoj se prica u gradu.

Uz napomenu da je egocentrican, Srdan je na promociji objasnio da je glavni junak Srdan Protic, a da su sadržaj knjige njegove misli i osecanja.

Posle prve knjige `Uglavnom o ženama, cesto o sebi, retko o drugima, nikad i bejzbolu`, duhoviti i lucidni Protic, nastavlja svoju pricu, sa žaljenjem, o muškarcima. Jedna vrsta postmodernog mozaickog romana, nešto poput kolekcije dužih i kratkih prica ili, kako autor u uvodu kaže - poput `masale`(indijska mešavina zacina koja služi kao podloga kod pripremanja razlicitih jela) koja u srpskom jeziku i literaturi jeste opravdanje za nejasnu strukturu Proticevih dela. `Ovim metodom nerviram citaoce i svetim se kriticarima`, objašnjava Protic i uvodi citaoca u svet, kako muškaraca, tako i saveta vezanih za njih (onako iz prve ruke), kao posebnih kategorija - igraca i navijaca, predsednika, stranaca, Beogradana, Srba... Najkrace i kratke price, koje lako piše i voli, interesantan su i osvežavajuci sadržaj ženske strane u `Politici`. Misli i price (intimne, luckaste, cak i urnebesne) svakodnevne su i ilustrativne, a cini se i poucne.