Spomenica Prve krajiške udarne proleterske brigade


Izdavač: SO Prijedor
Godina izdanja: 1985.
Povez:  Tvrd
Format: B5
Broj strana: 762
Stanje: Veoma dobro

PRODATO!!!



Knjiga sadrži imena (pored većine stoji i fotografija) sa kraćom biografijom svih boraca i rukovodilaca koji su se borili u redovima ove brigade kao i pregled značajnih događaja, borbi i akcija brigade u toku NOB-a.  

Prva krajiška proleterska udarna brigada formirana je nakon oslobođenja Prijedora, 21. maja 1942. godine u selu Lomoviti od boraca iz Prvog, Drugog, Trećeg i Petog krajiškog partizanskog odreda. Pri formiranju imala je četiri bataljona sa ukupno 1.186 boraca, od kojih su njih 284 bili članovi KP Jugoslavije, a oko 300 članovi SKOJ-a.

Prvi komandant brigade bio je Ivica Marušić Ratko, narodni heroj, a politički komesar Velimir Stojnić, narodni heroj. Od 9. novembra 1942. godine, pa do kraja rata brigada se borila u sastavu Pete krajiške divizije.

Na ratnom putu brigade dugom 21.000 kilometara, poginulo je 1.309, a ranjeno oko 3.850 boraca. Brigada je tokom rata šest puta pohvaljivana od strane Vrhovnog komandanta NOV i POJ Josipa Broza Tita, a 17 njenih boraca je proglašeno narodnim herojima.

Brigada je za svoje ratne zasluge brigada je povodom desetogodišnjice Jugoslovenske narodne armije, 22. decembra 1951. godine, proglašena proleterskom.

Brigada je odlikovana Ordenom narodnog oslobođenja, Ordenom partizanske zvezde i Ordenom bratstva i jedinstva. Povodom tridesetogodišnjice pobede na fašizmom, 21. maja 1975. godine, odlikovana je i Ordenom narodnog heroja.